ČO NÁJDETE NA TEJTO STRÁNKE

15. decembra 2013

Bazilika v Mariazelli


Vianočné stromčeky, adventný veniec, betlehem, vianočné ozdoby a svetlá, vôňa punču a perníka, prechádzka po zasneženom meste a nad mestom, krásne pozadie baziliky, pričom kúzelnú atmosféru adventného času umocnili štíty zasnežených Álp, ktoré mesto obklopujú. To sú spomienky na môj nedávny výlet do Mariazellu. Fotografie odtiaľ ste už mohli vidieť v mojich predošlých príspevkoch.

Čo by to bolo za návštevu Mariazellu, keby sme boli obišli baziliku, ktorá stojí na námestí. Jej presný názov je Bazilika Narodenia Panny Márie. Tento rímsko-katolícky pútnický kostol je jednou z najvýznamnejších mariánskych svätýň v strednej Európe.
  



Legenda o vzniku miesta Mariazell hovorí, že opát Otker z benediktínskeho Kláštora St. Lambrechta vyslal mnícha menom Magnus do regiónu, ktorý patril vtedy kláštoru. Mních mal poskytnúť miestnym obyvateľom duchovnú podporu. Opát Otker dovolil mníchovi, aby si zobral so sebou sošku Panny Márie z lipového dreva. Večer 21. decembra 1157 na cestu spadla skala a prehradila mu ďalší priechod. Mních sa s modlitbou obrátil na Pannu Máriu a požiadal ju o pomoc. Na príhovor Matky Božej sa skala rozdvojila a mních mohol pokračovať v ceste. Po príchode na miesto určenia duchovný položil sochu na peň a začal budovať "celu" (nem. Zelle), ktorá by slúžila ako kaplnka a zároveň ako prístrešie. "Mária v cele" dala názov miestu a stala sa vyhľadávaným cieľom pútnikov.


Prvá úradná zmienka o kostole pochádza z roku 1243. V roku 1330 spomína hojne navštevované pútnické miesto salzburský arcibiskup Friedrich III. v úradnej listine o odpustkoch. V roku 1344 získal Mariazell trhové právo. Dôležitý je aj rok 1399, keď pápež Bonifác IX. udelil Mariazellu odpustky. Soška milostiplnej Božej Matky sa označuje ako Magna Mater Austriae, Magna Hungarorum Domina a Mater Gentium Slavorum a je národnou svätosťou Rakúska, Maďarska a slovanských národov. Je umiestnená v kaplnke uprostred mariazellskej baziliky, kde je už po stáročia uctievaná pútnikmi zblízka i zďaleka.


V bazilike bol zákaz fotografovania, preto mám baziliku fotenú len zvonku. Chrám má zvláštne priečelie - medzi dvomi barokovými vežami s kupolami stojí ešte gotická veža, ktorej vchod mi  pripomenul chrám Notre Dame v Paríži.





   
Dnešná podoba baziliky pochádza zo 17. storočia, kedy už rozmerovo nestačila veľkému množstvu pútnikov a prešla rozsiahlou prestavbou. Z pôvodne gotickej stavby bol chrám prestavaný na honosný barokový kostol. Vznikla zvonku veľmi jednoduchá, avšak zvnútra majestátna, päťloďová stavba s vencom kaplniek, ktorá je hojne barokovo zdobená maľbami a štukatúrami. Vnútrajšku dominuje strieborný milostivý oltár. Soška Panny Márie s dieťaťom na rukách je vysoká len 48 cm. Okrem dvoch dní v roku je ozdobená slávnostnými šatami, ako to býva na pútnických miestach zvykom. Bez týchto šiat ju môžeme vidieť len v deň patrónky baziliky 8. septembra a 21. decembra v deň založenia Mariazellu. Dôkladná prehliadka interiéru chrámu si vyžaduje podstatne dlhší čas, než aký sme sa tam zdržali my.


 

Na baziliku je veľmi pekný pohľad aj z vyššie položených miest Mariazellu.




Tu už prichádzame znovu dole do mesta od kalvárie. Pohľad na baziliku zo zadu.





     

Ešte podvečerné centrum adventného mestečka.
 






 

6 komentárov:

  1. Ta bazilika je opravdu zvláštní stavba. Na snímcích z větší dálky jsem nechápala, jak se tam ty nesourodé věže můžou srovnat. V tomto článku je vidět průčelí dobře a vidím, že průčelí má věže tři a ta prostřední je úplně jiná a přesto to chrámu moc sluší, zvláště v tom zimním kabátku a na pozadí hor. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Witaj Danielko ! Pokazałaś na zdjęciach cudowne miejsce w zimowo - świątecznej scenerii. Panorama ośnieżonych gór bajkowa.
    Chciałbym kiedyś odwiedzić to miejsce...
    Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. To je dobre ze sa vam ukazalo aj slnko... To je krasny doplnok k zasnezenej krajine. Ta goticka veza potom posobila ako keby bola z cukrovej peny... Pekne fotky

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ukázalo, ale ako som písala pred chvíľou v inej odpovedi, podľa predpovede malo svietiť slnko bez mráčkov po celý deň. Bohužiaľ, skutočnosť bola úplne iná ako predpoveď :-(

      Odstrániť
  4. Beautiful! The details are gorgeous.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. To je neuvěřitelná nádhera, Danielo! Překrásná stavba v překrásném prostředí. Počasí vyšlo a fotky máš úžasné! Snímky s horami v pozadí jsou jako z pohádky.

    OdpovedaťOdstrániť